Filmhuis Kollum..................................................................................................Terug naar overzicht

VRIJDAG 22 MAART

21.00 u. "NIET SCHIETEN"

Begin jaren tachtig werden 28 mensen vermoord in een reeks aanslagen op Belgische supermarkten. Geld werd nauwelijks buitgemaakt en een motief is nooit gevonden. Wel zijn de geruchten over betrokkenheid van de Rijkswacht altijd gebleven. De film “Niet Schieten” van Stijn Coninx reconstrueert die geschiedenis.

Bij de laatste aanslag van de 'Bende van Nijvel' op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985 ziet de negenjarige David Van De Steen hoe zijn ouders en zus voor zijn ogen worden neergeschoten. Hijzelf blijft zwaargewond en verweesd achter. De grootouders Albert en Metje vangen hun kleinzoon op en hebben de loodzware opdracht om ondanks het grote verlies en verdriet, en vele onbeantwoorde vragen, hun kleinzoon een toekomst te bieden.

De film is gebaseerd op het boek en levensverhaal van David Van de Steen, die op 9 november 1985 zijn zus, vader en moeder verloor bij een aanslag in Aalst. David werd zelf zwaar gewond.

De hoofdrol is voor Jan Decleir als Davids grootvader Albert. De titel van de film doet misschien wat kinderachtig aan maar die komt van de laatste woorden van Davids zusje Rebecca: “Niet schieten, dat is mijn Pappa!”

Drama. 134 min.
België 2017 Regie: Stijn Coninx.

Toegang € 6,00

 

+

 
Trailer   Recensie met trailer