Filmhuis Kollum..................................................................................................Terug naar overzicht

Vrijdag 23 maart

21.00 u. “MAUDIE”

De naam Maud Lewis (1903-1970) doet in Nederland waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen, maar in Canada is deze volkskunstenaar een waar begrip. Blije taferelen schilderde ze, vol vogels, vlinders en poezen. Of landschappen in felle kleuren. Ook haar huisje werd beschilderd, van de muren tot de voordeur en het raam. De vrolijke, simpele schilderstijl weerspiegelde Lewis' karakter maar stond in schril contrast met haar levensloop. Vanaf jonge leeftijd leed ze aan artritis, waardoor haar handen en armen krom groeiden. Het maakte haar tot een outcast; zelfs haar familie behandelde haar bedroevend slecht. Ook haar huwelijk met de sociaal onhandige en agressieve visverkoper Everett, voor wie ze aanvankelijk als huishoudster werkte, was geen feest. Vanaf de eerste scènes is duidelijk dat ze zich niet klein laat krijgen. Haar bekendste schilderijen werden voor tientallen duizenden euro’s verkocht. Een portret van haar leven en haar moed en mentale weerbaarheid lijkt dus een logische stap.

De film is een ode aan aan deze bijzondere vrouw en haar bijdrage aan de kunst. Haar unieke persoonlijkheid en doorzettingsvermogen worden ijzersterk neergezet door Sally Hawkins.

Drama / 115 min..
Ierland / Canada 2016 Regie Aisling Walsh

Entree € 6,00

 

+

 
Trailer NL   Recensie  

Reserveren op 0511-452282 (24 uur per dag)